ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повече



Наименование: Блескавец
Други названия: блескавец, говедарка и белица, пръскач
Латинско наименование: Alburnoides bipunctatus


Актуална информация за риболов на Блескавец


Описание

Блескавец е речна риба и спада към семейство шарани. Обитава едни и същи места, както и уклея и се среща предимно в горната част на водите, за разлика от уклея, който е в долната. Блескавецът не може да вирее в застояли води и водоеми.
По размери стига до 12–15 см, а теглото в редки случаи до 60 грама. Тялото му има сплескана форма, но за разлика от уклея е по-високо. Като най-голяма разлика с неговата роднина уклея е характерната двойна линия в страни, състояща се от черни и успоредни точици, която започва от мястото на хрилете, има малка извивка по долната част и достига до опашката. Блескавеца има широка глава, за разлика уклея и долната му челюст не се издава напред.
Блескавецът е красива рибка. Цветните му краски са в сиво-зелено с преливаща се двойна и успоредна линия от тъмни точици. Люспите по тялото са по-здрави и дебели в сравнение с тези на уклея, но отново са в сребрист метален тон.
Плавниците на блесковеца са в опушено сиви цветове, а основата им е характерна с малко жълти нотки. Блескавецът става още по-пищен по време на брачния период. Двойната линия се очертава по силно и отива към стоманен син нюанс, плавниците стават между жълто до оранжево. Блескавецът достига от 6 до 8 години. Прехраната му предимно се състой от водорасли, личинки и мамарци.
Бързеите, устията на реки и потоци и разливите разположени под праговете са сред любимите места за обитаване от блесковеца. По това се отличава и може да се открива по-лесно.



Оцени публикацията:

Рейтинг 4.7 от 3 гласували
Сподели публикацията:



Коментари:
Добави коментар:




ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повече
РЕКЛАМА
СЛЕДВАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
СЛЕДВАЙ НИ В GOOGLE