Пъстър толстолоб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пъстър толстолоб
Природозащитен статут
DD
Недостатъчно данни[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Актиноптери (Actinopteri)
(без ранг):Шараноподобни (Ostariophysi)
разред:Шараноподобни (Cypriniformes)
семейство:Xenocyprididae
род:Толстолоби (Hypophthalmichthys)
вид:Пъстър толстолоб (H. nobilis)
Научно наименование
(Richardson, 1845)
Пъстър толстолоб в Общомедия
[ редактиране ]

Пъстрият толстолоб (Aristhichthys nobilis) е сладководна, риба от групата на внесените и аклиматизирани в България „растителноядни риби“ от семейство Шаранови. Родината и е Далечния изток.

Синоними[редактиране | редактиране на кода]

  • Hypophthalmichthys mantschuricus (Kner, 1867)
  • Hypophthalmichthys nobilis (Richardson, 1836)
  • Leuciscus nobilis (Richardson, 1845)

Биологични особености[редактиране | редактиране на кода]

Пъстрия толстолоб се отличава от белия с отсъствието на кил по гръдната част и по-голяма глава. Очите са разположени също в долната част на главата. Гръдните плавници са по-дълги, остри и достигат до основата на коремните плавници. Оцветяването варира от светлокафяв с по-тъмна гръбна част и тъмни петна по страните при някои екземпляри, до по-сиво тяло при други. Това се обяснява основно с различието на слънчевото осветяване на водоемите и нееднаквостта на другите фактори на външната среда. Люспите на тялото са тънки и малки. Съзрява на 5-7 годишна възраст. По биология на размножаване не се различава от белия толстолоб. Отначало се храни със зоо и фитопланктон в равни части, като постепенно частта на зооплактона преобладава в храната му нараства с напредване на възрастта. При липса на зоопланктон се храни принудително с фитопланктон.

В България, пъстрият толстолоб се размножава само изкуствено. Достоверни съобщения за естественото възпроизводство в България има единствено в река Дунав. Световният рекорд за улов на пъстър толстолоб е 40,82 кг и е поставен в езеро Гънтърсвил, Тенеси, САЩ.[2]

Стопанско значение[редактиране | редактиране на кода]

Пъстрия толстолоб достига по-голямо тегло и в рибовъдните басейни нараства по-бързо. Пъстрия толстолоб заема важно място в шарановите поликултури, като също така е подходящ за отглеждане в язовири. Една от важните причини за масовото използване на толстолоба за зарибяване на язовири, освен добрият прираст, е движението му на стада, което значително улеснява улова.

В рибовъдната практика се използват най-често хибридни форми толстолоб. При хибридизация се получава плодовито потомство, което може да се размножава.

Използвана литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Гр. Грозев, Л. Хаджиниколова, Ат. Бояджиев, П. Петров (1999). Сладководно рибовъдство

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hypophthalmichthys nobilis (Richardson, 1845). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)
  2. ALL TACKLE RECORDS FOR CARP, BIGHEAD // INTERNATIONAL GAME FISH ASSOCIATION. Архивиран от оригинала на 2011-08-11. Посетен на 19 юни 2011.