Последни постинги в riba.blog.bg

http://astore.amazon.de/worldcup-2010-shop-21

Нещо повече за рибата, гъбите, пчелите, спорта и други интересни неща

петък, 25 септември 2009 г.

Зарганa, Морска бекаса Belone belone

Семейство Зарганови BELONIDAE
Деликатесна риба, желан улов за всеки въдичар. Интересното е че костите и са зелени на цвят. Има превъзходен вкус когато е приготвена на скара или пържена. Лови се ежегодно на места които са известни с това че "държат" зарган в определени периоди на годината.
Размери;На дължина достига до 70 см. и тегло до 700 г.
Биология: Зарганът е морска стадна пелагична риба, която отбягва опреснените участъци на морето. Живее 6 - 9 години, като полово съзрява на 1 - 2 години. Размножителния период на заргана е твърде дълъг - започва от април и продължава до септември. Расте бързо. Късно през есента се оттегля от нашето крайбрежие и отива на Юг.
Хранене: Както повечето морски риби, зарганът се храни с риба. Основно хамсия, трицона и др. малки рибки.
Риболов: Лови се основно на леко на малка дълбочина - 50 - 70 см. на стръв блатен червей и белена сkарида и на морско булдо със същата стръв, също така и на бомбарда, както иларията. Улавя се и на чепаре когато търсим сафрид и чеперето се намира в горните слоеве на малка дълбочина. Тогава той така оплита чепарето мятайки се, че често го довежда до състояние на негодно за употреба. По крайбрежието на региона има места които заргана предпочита. При риболова на зарган основното е, че трябва да се намери. Попаднете ли на място със заргани и разполагате с необходимата стръв и такъм - гарантиран ви е незабравим риболовен излет. Няма ограничения в риболова свързани с минимални размери на улавяните риби.

1 коментар:

  1. Важно е какъв тип бомбарда ще бъде избрана. Аз използвам при спокойно море (без големи вълни) плуваща бомбарда, а при вълнение използвам потъваща бомбарда. За мое съжаление таз година няма да мога да ходя за заргана, защото станах пак баща. Наслука на всички рибари.

    ОтговорИзтриване